Witamina D3 jest niezbędną witaminą dla naszego życia i poprawnego funkcjonowania organizmu. Twoje ciało wytwarza ją z cholesterolu, gdy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych.
Poziomy witaminy D3 we krwi wg wartości referencyjnych, optymalnie powinny sięgać od 30-100 ng/ml (czyli najlepiej trzymać się wartości funkcjonalnych: w górnej połowie normy 60-80ng/ml; zazwyczaj dla uzyskania takich poziomów konieczna jest suplementacja 165IU witaminy / kg masy ciała). Większość z nas bez suplementacji witaminy bardzo szybko wchodzi w stan niedoborowy, nawet latem. Rekordziści, jacy się do nas zgłaszali, potrafili mieć nawet, JEDYNIE, 5ng/ml witaminy!
Pomiędzy październikiem a początkiem marca nie możemy wytworzyć wystarczającej ilości witaminy D ze światła słonecznego. Konieczna jest suplementacja.
Witamina D znajduje się również w niewielkiej liczbie produktów spożywczych. Jej źródła to:
- tłuste ryby – takie jak łosoś, sardynki, śledzie i makrele
- czerwone mięso
- wątróbka
- żółtka
- wzbogacona żywność – taka jak większość tłuszczów do smarowania i niektóre płatki śniadaniowe (lepiej unikać)
Innym źródłem witaminy D są suplementy diety.
Witamina D3 promuje zdrowy nastrój, funkcje poznawcze, zdrowie układu sercowo-naczyniowego, odpowiedź immunologiczną, siłę mięśni i kości oraz wiele innych niesamowitych korzyści.
Naukowcy wykazali, że ośrodkowy układ nerwowy zawiera receptory witaminy D. Receptory te znajdują się również w regionie mózgu zwanym hipokampem, który jest odpowiedzialny zarówno za emocje, jak i pamięć. Bardzo ważne jest, aby witamina D wiązała się z tymi receptorami, aby regulować enzymy znajdujące się w płynie mózgowo-rdzeniowym i mózgu i w związku z tym wspierać:
- Produkcję neuroprzekaźników (w szczególności dopaminy)
- Wzrost nerwów
- Gęstość synaptyczną
Zdrowe poziomy witaminy D są wymagane do ochrony tkanki nerwowej przed stresem oksydacyjnym, modulują normalną odpowiedź immunologiczną, a także biorą udział w utrzymywaniu procesów homeostatycznych z udziałem wewnątrzkomórkowego stężenia fosforu i wapnia. Szczególnie ważne jest, aby otrzymywać optymalną witaminę D podczas rozwoju dziecka na etapie prenatalnym, ponieważ jej niedobór jest związany ze zwiększonym ryzykiem chorób ośrodkowego układu nerwowego, w tym stwardnienia rozsianego i schizofrenii.
Jest to także bardzo ważny faktor u pacjentów onkologicznych. Około 10 000 komórek rakowych jest wytwarzanych przez organizm każdego dnia. Jednym z najczęstszych czynników wpływających na zdolność tych rakowych komórek macierzystych do namnażania się i inwazji nowych tkanek jest niedobór D3. Istnieje wiele czynników, które doprowadziły do tego, że witamina D jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych w naszym społeczeństwie, co tylko podsyciło rozwój raka jako nemezis naszych czasów. D3 jest nie tylko ważny w równoważeniu równowagi wapniowej w kościach, ale także wykazuje działanie antyproliferacyjne na komórki rakowe w gruczołach, takich jak prostata. Zastosowanie kalcytriolu zarówno do hamowania wzrostu komórek raka prostaty, jak i ich progresji jest potwierdzone w wielu badaniach.
W rzeczywistości zdrowy poziom witaminy D jest jednym z najważniejszych składników odżywczych, które przynoszą korzyści dziecku podczas ciąży kobiety. Niedobór witaminy D jest związany z problemami autoimmunologicznymi. Przez cały rozwój płodu suplementacja D3 wspiera:
- Zmniejszone wydzielanie zapalne przez komórki NK – zmniejsza ryzyko poronienia z poziomu układu immunologicznego,
- Anatomiczny wzrost i rozwój płodu
- Neuroprotekcję (ochrona ośrodkowego układu nerwowego)
- Neurogenezę (generowanie nowych komórek mózgowych)
- Neuroplastyczność (funkcje poznawcze i ścieżki emocjonalne)
Witamina wspiera także porost włosów, Wraz z parathormonem (PTH), działa na nerki, kości i jelita i wpływa na ekspresję genów. Niskie poziomy witaminy D od dawna wiązały się z częstszym występowaniem depresji, przeszkadzają one także w skuteczności działania leptyny-hormonu nasycenia (leptynooporność), który informuje organizm, o tym, że jest się już pełnym podczas posiłku.
przykład zatrucia ołowiem u jednego z pacjentów, lat 6
Występuje u Ciebie pogorszona reakcja na suplementację witaminy D3? I to niezależnie od tłuszczu nośnikowego, czy też formy suplementu? To może oznaczać zatrucie ołowiem.
Witamina D3 może modyfikować wchłanianie ołowiu z przewodu pokarmowego, a także wpływać na uwalnianie ołowiu przechowywanego w kościach do krwioobiegu.
U większości osób zatrucie ołowiem narasta powoli. Wynika to z wielokrotnego narażenia na małe ilości ołowiu. Objawy przewlekłego zatrucia ołowiem (nie ostrego) obejmować mogą:
- ból brzucha
- skurcze brzucha
- agresywne zachowanie
- zaparcia
- problemy ze snem
- bóle głowy
- drażliwość
- utrata umiejętności rozwojowych u dzieci
- utrata apetytu
- zmęczenie
- wysokie ciśnienie krwi
- drętwienie lub mrowienie kończyn
- utrata pamięci
- niedokrwistość
- zaburzenia czynności nerek
- problemy z płodnością
- zaburzenia metylacji
- utrudniona konwersja glutaminianu do GABA (inhibicja enzymu GAD)
- problemy z zachowaniem
- niskie IQ
- słabe oceny w szkole
- problemy ze słuchem
- trudności w nauce krótko- i długoterminowej
- opóźnienia wzrostu
Objawy takie, w przypadku zatrucia ołowiem, mogą pojawić się także w wyniku stosowania suplementacji witaminą D3.
- farba domowa wyprodukowana przed 1978 rokiem
- zabawki i artykuły gospodarstwa domowego malowane sprzed 1976 r
- zabawki wykonane i malowane poza Stanami Zjednoczonymi
- pociski,
- obciążniki do zasłon i obciążniki wykonane z ołowiu
- rury i krany zlewowe, które mogą zanieczyścić wodę pitną
- gleba zanieczyszczona spalinami samochodowymi lub farbą zrębkową
- zestawy do malowania i materiały artystyczne
- biżuteria, ceramika
- akumulatory
- kredki do oczu Kohl lub Kajal
- niektóre tradycyjne leki etniczne