Witamina D3 jest niezbędną witaminą dla naszego życia i poprawnego funkcjonowania organizmu. Twoje ciało wytwarza ją z cholesterolu, gdy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych.

Poziomy witaminy D3 we krwi wg wartości referencyjnych, optymalnie powinny sięgać od 30-100 ng/ml (czyli najlepiej trzymać się wartości funkcjonalnych: w górnej połowie normy 60-80ng/ml; zazwyczaj dla uzyskania takich poziomów konieczna jest suplementacja 165IU witaminy / kg masy ciała). Większość z nas bez suplementacji witaminy bardzo szybko wchodzi w stan niedoborowy, nawet latem. Rekordziści, jacy się do nas zgłaszali, potrafili mieć nawet, JEDYNIE, 5ng/ml witaminy!

Na status witaminy D w naszych ciałach ma wpływ dieta, ekspozycja na światło słoneczne, wiek, pigmentacja skóry i inne czynniki, jak chociażby status genetyczny białek nośnikowych witaminy: GC, enzym odpowiedzialnych za jej aktywację na poziomie nerek i wątroby: CYP27B1, CYP2R1) oraz receptory wykorzystania witaminy D3: VDR. 
Od około marca / początku kwietnia do końca września większość ludzi teoretycznie powinna być w stanie uzyskać całą potrzebną im witaminę D ze światła słonecznego. Jednak nasz obecny styl życia, ubiór, przebywanie w pomieszczeniach zamkniętych skutecznie nam to zazwyczaj uniemożliwiają. W końcu ciało wytwarza witaminę D z bezpośredniego światła słonecznego padającego na skórę podczas przebywania na dworze.
Pomiędzy październikiem a początkiem marca nie możemy wytworzyć wystarczającej ilości witaminy D ze światła słonecznego. Konieczna jest suplementacja. 

Witamina D znajduje się również w niewielkiej liczbie produktów spożywczych. Jej źródła to:

  1. tłuste ryby – takie jak łosoś, sardynki, śledzie i makrele
  2. czerwone mięso
  3. wątróbka
  4. żółtka
  5. wzbogacona żywność – taka jak większość tłuszczów do smarowania i niektóre płatki śniadaniowe (lepiej unikać)

Innym źródłem witaminy D są suplementy diety.

Witamina D3 promuje zdrowy nastrój, funkcje poznawcze, zdrowie układu sercowo-naczyniowego, odpowiedź immunologiczną, siłę mięśni i kości oraz wiele innych niesamowitych korzyści.

Naukowcy wykazali, że ośrodkowy układ nerwowy zawiera receptory witaminy D. Receptory te znajdują się również w regionie mózgu zwanym hipokampem, który jest odpowiedzialny zarówno za emocje, jak i pamięć. Bardzo ważne jest, aby witamina D wiązała się z tymi receptorami, aby regulować enzymy znajdujące się w płynie mózgowo-rdzeniowym i mózgu i w związku z tym wspierać:

  • Produkcję neuroprzekaźników (w szczególności dopaminy)
  • Wzrost nerwów
  • Gęstość synaptyczną

Zdrowe poziomy witaminy D są wymagane do ochrony tkanki nerwowej przed stresem oksydacyjnym, modulują normalną odpowiedź immunologiczną, a także biorą udział w utrzymywaniu procesów homeostatycznych z udziałem wewnątrzkomórkowego stężenia fosforu i wapnia. Szczególnie ważne jest, aby otrzymywać optymalną witaminę D podczas rozwoju dziecka na etapie prenatalnym, ponieważ jej niedobór jest związany ze zwiększonym ryzykiem chorób ośrodkowego układu nerwowego, w tym stwardnienia rozsianego i schizofrenii.

Jest to także bardzo ważny faktor u pacjentów onkologicznych. Około 10 000 komórek rakowych jest wytwarzanych przez organizm każdego dnia. Jednym z najczęstszych czynników wpływających na zdolność tych rakowych komórek macierzystych do namnażania się i inwazji nowych tkanek jest niedobór D3. Istnieje wiele czynników, które doprowadziły do tego, że witamina D jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych w naszym społeczeństwie, co tylko podsyciło rozwój raka jako nemezis naszych czasów. D3 jest nie tylko ważny w równoważeniu równowagi wapniowej w kościach, ale także wykazuje działanie antyproliferacyjne na komórki rakowe w gruczołach, takich jak prostata. Zastosowanie kalcytriolu zarówno do hamowania wzrostu komórek raka prostaty, jak i ich progresji jest potwierdzone w wielu badaniach.

W rzeczywistości zdrowy poziom witaminy D jest jednym z najważniejszych składników odżywczych, które przynoszą korzyści dziecku podczas ciąży kobiety. Niedobór witaminy D jest związany z problemami autoimmunologicznymi. Przez cały rozwój płodu suplementacja D3 wspiera:

  • Zmniejszone wydzielanie zapalne przez komórki NK – zmniejsza ryzyko poronienia z poziomu układu immunologicznego,
  • Anatomiczny wzrost i rozwój płodu
  • Neuroprotekcję (ochrona ośrodkowego układu nerwowego)
  • Neurogenezę (generowanie nowych komórek mózgowych)
  • Neuroplastyczność (funkcje poznawcze i ścieżki emocjonalne)

Witamina wspiera także porost włosów, Wraz z parathormonem (PTH), działa na nerki, kości i jelita i wpływa na ekspresję genów. Niskie poziomy witaminy D od dawna wiązały się z częstszym występowaniem depresji, przeszkadzają one także w skuteczności działania leptyny-hormonu nasycenia (leptynooporność), który informuje organizm, o tym, że jest się już pełnym podczas posiłku.

przykład zatrucia ołowiem u jednego z pacjentów, lat 6

Występuje u Ciebie pogorszona reakcja na suplementację witaminy D3? I to niezależnie od tłuszczu nośnikowego, czy też formy suplementu? To może oznaczać zatrucie ołowiem.

W środowisku badań naukowych, powszechnie wiadomo, że stężenie ołowiu we krwi jest wyższe latem niż zimą.
 

Witamina D3 może modyfikować wchłanianie ołowiu z przewodu pokarmowego, a także wpływać na uwalnianie ołowiu przechowywanego w kościach do krwioobiegu.

 
W badaniach, wyższe stężenia 25-OH-D w surowicy u dzieci w wieku od 4 do 8 lat (prawdopodobnie spowodowane zwiększoną syntezą witaminy D pod wpływem światła słonecznego) mogą przyczyniać się do sezonowego wzrostu ołowiu we krwi.
 
Wiek i rasa są kluczowymi czynnikami wpływającymi na poziom ołowiu we krwi i poziom witaminy D, a także ich interakcje u małych dzieci w miastach.
 
Co istotne, wzrost tych wartości (D3 i ołów) wiąże się ze zmniejszeniem IQ u małych dzieci, nawet gdy maksymalne zaobserwowane stężenie ołowiu we krwi wynosiło <10 μg / dL (Canfield i in. 2003; Lanphear i in. 2000), a zatem są ważnym społecznym problemem zdrowotnym.
 

U większości osób zatrucie ołowiem narasta powoli. Wynika to z wielokrotnego narażenia na małe ilości ołowiu. Objawy przewlekłego zatrucia ołowiem (nie ostrego) obejmować mogą:

 
  • ból brzucha
  • skurcze brzucha
  • agresywne zachowanie
  • zaparcia
  • problemy ze snem
  • bóle głowy
  • drażliwość
  • utrata umiejętności rozwojowych u dzieci
  • utrata apetytu
  • zmęczenie
  • wysokie ciśnienie krwi
  • drętwienie lub mrowienie kończyn
  • utrata pamięci
  • niedokrwistość
  • zaburzenia czynności nerek
  • problemy z płodnością
  • zaburzenia metylacji
  • utrudniona konwersja glutaminianu do GABA (inhibicja enzymu GAD)
 
Ponieważ mózg dziecka wciąż się rozwija, ołów może prowadzić do niepełnosprawności intelektualnej. Objawy mogą obejmować:
  • problemy z zachowaniem
  • niskie IQ
  • słabe oceny w szkole
  • problemy ze słuchem
  • trudności w nauce krótko- i długoterminowej
  • opóźnienia wzrostu
 

Objawy takie, w przypadku zatrucia ołowiem, mogą pojawić się także w wyniku stosowania suplementacji witaminą D3.

Główne źródła ekspozycji na ołów:
  • farba domowa wyprodukowana przed 1978 rokiem
  • zabawki i artykuły gospodarstwa domowego malowane sprzed 1976 r
  • zabawki wykonane i malowane poza Stanami Zjednoczonymi
  • pociski,
  • obciążniki do zasłon i obciążniki wykonane z ołowiu
  • rury i krany zlewowe, które mogą zanieczyścić wodę pitną
  • gleba zanieczyszczona spalinami samochodowymi lub farbą zrębkową
  • zestawy do malowania i materiały artystyczne
  • biżuteria, ceramika
  • akumulatory
  • kredki do oczu Kohl lub Kajal
  • niektóre tradycyjne leki etniczne
 

Poza aspektem samego ołowiu, coraz częściej konkluzje badań wspominają, że lepiej jest zapewnić niezbędny stan mineralny w połączeniu z odpowiednią podażą witaminą D, ponieważ przyjmowanie witaminy D przy braku wystarczającej ilości minerałów  (odpowiedniego wysycenia organizmu, głównie chodzi o wapń, magnez, cynk, selen, żelazo i miedź), może spowodować ułatwienie absorpcji pierwiastków toksycznych  (w szczególności: ołów, arsen, aluminium, kobalt i stront) z potencjalnie niekorzystnymi skutkami klinicznymi.


źródło: szaregeny.pl