W ciągu ostatnich lat zaczęto zwracać większą uwagę na to, jak istotną rolę odgrywa żywność i sam sposób odżywiania podczas stosowania farmaceutyków. Wykazano, że powikłania farmakoterapii mogą wiązać się z niepożądanym wpływem żywności na wchłanianie, metabolizm, a także wydalanie leków z organizmu. Co więcej, zauważono, że interakcje leków z żywnością mogą znacznie pogorszyć skuteczność leczenia oraz wydłużać okres hospitalizacji.
Zacznijmy od wpływu żywności na wchłanianie leków. Spożyty przez nas pokarm może przede wszystkim przyspieszać, opóźniać, blokować lub nie zmieniać wchłaniania leku. Warto jednak zaznaczyć, że wzajemne oddziaływanie zachodzi, kiedy lek zostanie spożyty na około półtorej godziny przed posiłkiem, w trakcie oraz do dwóch godzin po jego spożyciu. Pamiętajmy, aby zażywać leki na pusty żołądek (chyba, że producent leku wskazuje inaczej).
Z jakimi posiłkam możemy zaobserwować interakcje? Posiłki bogatotłuszczowe takie jak masło, jaja czy mleczne produkty pełnotłuste mogą przyspieszać oraz zwiększać wchłanianie wielu leków, przede wszystkim o dużej litofilności (narażenie pacjenta na wystąpienie objawów przedawkowania). Podstawowy posiłek (np. standardowa polska owsianka na mleku) zawierający sporo węglowodanów, błonnika, wapnia, a do tego herbata – zawierająca taninę – może wpływać na opóźnienie lub zmniejszenie wchłaniania leku, co może się objawiać brakiem efektu leczniczego. Interesującym przykładem jest oddziaływanie błonnika pokarmowego (np. płatki owsiane) z lekami antydepresyjnymi. Błonnik zaburzając wchłanianie farmaceutyku może doprowadzić do obniżenia działania antydepresantu, hamując działanie leku lub pogłębiając chorobę. Z kolei produkty mleczne w połączeniu z popularnym antybiotykiem – tetracykliną – wpływają na zmniejszenie stężenia leku we krwi nawet o połowę, co w rezultacie objawia się brakiem poprawy klinicznej. Dieta wegetariańska w połączeniu z lekami może powodować alkalizację treści żołądkowo-jelitowej ułatwiając wchłanianie farmaceutyków zasadowych, ale może także utrudniać wchłanianie leków kwaśnych.
Źródło: biotechnologia.pl