Czytaliśmy o tym jak wspaniale wpływa na nasz organizm czekolada. Dziś poczytajmy o oliwieniu ciała tzn. o oleju lnianym.
Liczne badania wykazały, że olej lniany świetnie wpływa na serce, wzmacniając go i chroniąc przed licznymi chorobami. Między innymi zapobiega miażdżycy, zawałom, a także niedrożnością żył i tętnic. Co ważniejsze dostarcza i podwyższa dobry cholesterol we krwi. Zaleca się go do spożywania głównie przy problemach z układem krążeniowym.
Olej lniany to taki produkt, który powinien być mieszkańcem każdego domu, w którym ważnym elementem jest zdrowe odżywianie. Dzięki wielkim ilością tłuszczów Omega-3, który stanowi aż 60% wartości odżywczych, Omega 6 i 9 (ich zawartość to około 30%), śmiało można przyznać, ze jako jedyny dostarcza odpowiednią ilość tych cennych kwasów do organizmu. Tłoczony na zimno z nasion lnu, jest idealna receptą na zdrowy i mocny organizm.
Już starożytni Grecy i Rzymianie znali recepturę tłoczenia tego oleju i używali go nie tylko jako produktu do przygotowania potraw, ale także jako pożytecznego kosmetyku. Panie pielęgnowały nim swoje włosy i skórę – często tak, jakby był balsamem dla nich. Panowie pili go i dodawali do swoich dań, ponieważ twierdzili, że ten olej dodaje im siły i wzmacnia ich odporność. Okazuje się, że obydwie płci robiły to dobrze.
Serce i mózg wiedzą co dobre.
Liczne badania wykazały, że olej lniany świetnie wpływa na serce, wzmacniając go i chroniąc przed licznymi chorobami. Między innymi zapobiega miażdżycy, zawałom, a także niedrożnością żył i tętnic. Co ważniejsze dostarcza i podwyższa dobry cholesterol we krwi. Zaleca się go do spożywania głownie przy problemach z układem krążeniowym.
Kwas alfa-linolenowy jest jednym z podstawowych źródeł kwasu DHA, odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Nie dostarczanie odpowiedniego poziomu tego kwasu może grozić częstymi zmianami nastrojów, zanikami pamięci, zaburzeniami zmysłów – głównie wzroku i węchu, a nawet poważnymi problemami neurologicznymi. Olej lniany zalecany jest także osobom z podwyższonym ryzykiem zachorowania na Alzheimera i Parkinsona, a także miewającym problemy z drętwieniem kończyn.
Przez żołądek do… zdrowia!
Problemy układu pokarmowego stają się w ostatnim czasie jednym z najpoważniejszych problemów ludzkości. Złe odżywienie niszczy przewody pokarmowe i doprowadza do wielu poważnych problemów.
Olej lniany zaleca się osobom cierpiącym na wrzody żołądka, jelita grubego, problemy jelitowe. Kilka dni stosowania oleju może przynieść widoczne efekty i ulgę. Wysoka zawartość błonnika przyśpieszy trawienie, a tłuszcz pobudzi wydzielanie żółci i wyczyści wątrobę, która będzie mogła szybciej się regenerować.
Tłuszcz na odchudzanie?
Okazuje się, że jest to świetny pomysł na zachowanie dobrej, pięknej sylwetki. Olej wspomaga prawidłowa koordynację organizmu, oraz reguluje gospodarkę wodna, oraz przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Regularne spożywanie bez wątpienia przyczyni się do przyspieszenia metabolizmu i pozwoli, aby jedzenie przekształcało się w energię, a nie było tylko pustymi kaloriami.
Dla urody.
Olej lniany nawilża i oczyszcza skórę od środka, a także poprawia jej kondycje i wzmacnia elastyczność. Dzięki Omega 3 wytworzy naturalną powłokę chroniąca skórę przed niebezpiecznym promieniowaniem UV i uodporni ją od wirusów. Witamina E, zwana także witaminą młodości pomoże w walce z cellulitem, wpłynie na poprawę bariery lipidowej naskórka, a co za tym idzie sprawi, że będzie bardziej odporna na uszkodzenia. Kobiety szczególnie cenią sobie ten olej z jednego powodu – odmładza wygląd skóry, redukuje zaskórniki, nietetyczne pory i spowalnia proces powstawania zmarszczek.
Warto pamiętać, że nie tylko świetnie działa od wewnątrz, ale można go także stosować na zewnątrz jako maseczka, czy balsam. Sprawdzi się jako lek przeciw łuszczycy, trądzikowi różowatemu i przy oparzeniach słonecznych. Warto wcierać go we włosy i skórę głowy, przez co ich struktura będzie mocniejsza, a także zauważyć będzie można ich blask i świeżość.
Kilka ważnych faktów.
Olej lniany nie nadaje się do smażenia, pieczenia i odróbki pod wpływem ciepła, ponieważ traci wszystkie właściwości i staje się totalnie bezużyteczny. Należy ciągle przechowywać go w lodówce, lub innym zimnym miejscu, a także uważać, gdzie go kupujemy. Ten ze sklepu, który stoi na półce, wśród innych olejów jest do niczego, ponieważ temperatura w sklepach jest za wysoka i przez stanie tam stracił on już dostatecznie dużo właściwości. Wybierając olej lniany najlepiej kupić go w sklepie zielarskim i patrzeć, czy był przechowywany w lodówce.
Nie można trzymać oleju lnianego otwartego dłużej niż dwa miesiące.
Powinno stosować się od 2 do 3 łyżek tego oleju dziennie, aby wykorzystać w pełni wszystkie jego właściwości. Dzień zaczęty od łyżki oleju, mimo jego nieco cierpkiego smaku, jest dniem udanym i zdrowym!
źródło: prawdaozdrowiu.pl