Naukowcy z University of the Incarnate Word w Teksasie opublikowali wyniki swoich badań, które jasno wskazują, że spożywanie nawet małych ilości gorzkiej czekolady korzystanie wpływa na lepszą ostrość i kontrast widzenia u ludzi.
Jakie jeszcze działanie czekolady wykryto? Zapraszam do zapoznania się z artykułem.

Wszyscy fani słodyczy będą zachwyceni najnowszymi badaniami naukowymi dotyczącymi spożywania nawet małych ilości gorzkiej czekolady. Pojawił się mocny argument do częstszego po nią sięgania.

Otóż naukowcy z University of the Incarnate Word w Teksasie opublikowali wyniki swoich badań, które jasno wskazują, że spożywanie nawet małych ilości gorzkiej czekolady korzystanie wpływa na lepszą ostrość i kontrast widzenia u ludzi.

Za to odpowiadają występujące w czekoladzie flawanole. Mogą zwiększać przepływ krwi do siatkówki, nerwów wzrokowych lub kory mózgowej, a także poprawiać pracę serca i zapobiegać starzeniu się mózgu.

Badania przeprowadzone na 30 zdrowych osobach w wieku ok. 26 lat, pokazały, że wszyscy ochotnicy, którzy spożywali gorzką czekoladę, po eksperymencie wykazywali się lepszą ostrością i kontrastem widzenia.

Ale to nie koniec dobrodziejstw płynących ze spożywania gorzkiej czekolady. Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Loma Linda dowodzą, że zawierająca minimum 70 procent kakao, obniża poziom stresu, stanu zapalnego, poprawia nastrój, pamięć czy odporność organizmu.

Tym razem naukowcy skupili się na wpływie czekolady na ekspresję genów w ludzkich komórkach odpornościowych i dendrytycznych, a dokładnie na cytokinach prozapalnych i przeciwzapalnych. Okazuje się, że przysmak ten sprzyja hiperplastyczności mózgu, polepsza sygnalizację neuronalną czy percepcję zmysłową i poznawczą.

Co najważniejsze, lepszą wydajność swojego mózgu uzyskacie po spożyciu zaledwie 48 gram gorzkiej czekolady, oczywiście zawierającej 70 procent kakao.

Źródło: GeekWeek.pl/Loma Linda University/MedicalXpress / Fot. PxHere