Dieta bezmleczna wskazana jest, ponieważ kazeina zawarta w mleku pogarsza sprawność działania receptorów folianów, które przy polimorfiźmie genu MTHFR i tak są osłabione. Niedobory folianów skutkują bardzo poważnymi zaburzeniami w skali zarówno całej metylacji, jak i organizmu.
Wówczas homocysteina nie może zostać przekonwertowana z powrotem do postaci metioniny, co znacznie podwyższa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych: zatorów, zawałów, podwyższonych poziomów cholesterolu – miażdżycy, zawału. Nie jest również tak efektywnie produkowane SAMe, które jest ważne w procesach powstawania neuroprzekaźników – z czym wiążą się później ich niewłaściwe poziomy, możliwość chorób psychicznych o podłożu neurologicznym, zaburzeń snu oraz nastroju i emocji. Spożycie mleka podwyższa prawdopodobieństwo wystąpienia u dziecka matki z polimorfizmem MTHFR wad cewy nerwowej.
“Przedstawiono algorytm diagnostyczny i reżimy terapeutyczne z zastosowaniem wysokiej dawki folinianu, kortykosteroidów i diety bezmlecznej, która okazała się korzystna w dostarczaniu odpowiedniego kwasu foliowego – w formie folianów – do mózgu i zmniejszaniu miana przeciwciał przeciwko FR1 (…).” (1)
“Wyższe spożycie mleka wiąże się ze zwiększonym ryzykiem posiadania autoprzeciwciał FR.” (2)
“Obecność autoprzeciwciał blokujących receptory folinowe (FR) (autoprzeciwciała FR) występowały u kobiet z ciążami, gdzie dzieci miały uszkodzone cewy nerwowe i z niską płodnością oraz u dzieci z postępującymi zaburzeniami neurorozwojowymi”(2)
“Ryzyko pojawienia się autoprzeciwciał przeciwko FR zwiększało się stopniowo wraz ze wzrostem ilości mleka i było znaczące.”(2)
“Chociaż kliniczna poprawa była widoczna w przypadku leczenia folinianem, miano autoprzeciwciała nie zmniejszało się; wprowadzono dietę bezmleczną przy założeniu, że mleko, które zawiera około 5 do 8 mg / l FR, może być źródłem antygenu i że uszkodzenie bariery immunologicznej w przewodzie żołądkowo-jelitowym może być drogą narażenia na antygen.”(3)
Słuszność stosowania diety bezglutenowej poparta jest faktem, że gluten prowokuje wydzielanie białka – zonuliny, która rozszczelnia jelita, co powoduje, że “szkodliwe substancje mogą wówczas przenikać z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwioobiegu i skutkować rozwojem przewlekłego stanu zapalnego”(4).
“Nieszczelne jelito powoduje nie tylko objawy ze strony przewodu pokarmowego, ale może być przyczyną całego szeregu dolegliwości, rozpoczynając od alergii pokarmowych, a na obniżonej odporności kończąc. (4)
Między innymi są to:
- częste infekcje, przeziębienia (zaburzenie roli immunologicznej jelit),
- alergie pokarmowe i nietolerancje,
- choroby autoimmunologiczne, w tym Hashimoto,
- problemy ze stawami: reumatoidalne zapalenie stawów,
- ADHD, autyzm, depresja,
- problemy skórne,
- zespół jelita nadwrażliwego (IBS).”
“Po usunięciu glutenu z diety, poziomy zonuliny w surowicy zmniejszają się, jelita powraca do wyjściowej funkcji bariery, miana autoprzeciwciał są normalizowane, proces autoimmunologiczny zostaje odcięty, a w konsekwencji uszkodzenie jelit (które reprezentuje biologiczny wynik procesu autoimmunologicznego) leczy się całkowicie.” (5)
“Patogeny, poprzez aktywację silnej cząsteczki sygnałowej zwanej zonuliną, indukują rozpad ścisłych połączeń w komórkach wyściełających jelita, co prowadzi do zespołu “nieszczelnego jelita” (Fasano, 2011)” (7)
Jeżeli ciężko byłoby Ci odstawić gluten, albo z jakiegoś powodu nie możesz tego zrobić, warto przynajmniej dokonać zamiany z pszenicy na orkisz lub płaskurkę (zarówno orkisz jak i płaskurka to stare niemodyfikowane genetycznie odmiany, która naturalnie zawierają mniej glutenu, a ten gluten z kolei nie jest tak agresywny dla organizmu).
Co więcej dieta przy polimorfizmie MTHFR powinna być bogata w zielone liściaste warzywa – doskonałe źródło folianów i witamin z grupy B, różnokolorowe warzywa, kiszonki – naturalne probiotyki, małe ryby – (większe mogą mieć zanieczyszczenia metalami ciężkimi) – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ponadto kasze, zboża bezglutenowe będą doskonałym źródłem minerałów; należy ograniczyć spożycie produktów wysokoprzetworzonych – białej mąki, białego cukru, białego ryżu, dań typu fast-food itd., żywności naszpikowanej sztucznymi barwnikami, konserwantami, polepszaczami.
źródło: szaregeny.pl