Wszyscy zachęcają do spożywania warzyw i owoców ze względu na to, że są one bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Wiadomym jest jednak fakt, iż w tym momencie na rynku mamy ogromny wybór suplementów diety zawierających witaminy czy składniki minerale. Co jednak bardzo istotne, warzywa i owoce to nie tylko witaminy. Rośliny są bogate w alkaloidy, glikozydy i wiele różnych przeciwutleniaczy dających efekt hormezji (w małych dawkach działają prozdrowotnie, a w większych mogą działać niekorzystnie na organizm). Bardzo interesującym wydaje się także fakt, że ludzkie geny, sirtuiny, kodujące białka o tej samej nazwie niekiedy określane są właśnie mianem „genów długowieczności”. Odpowiednia dieta może wpływać na ekspresję tych genów.
Sirtuiny (Sir) to białka konserwatywne, które pełnią funkcje enzymatyczne deacetylaz lub enzymów rybosomalnych. Sirtuiny występują w kilku klasach enzymatycznych, tj. od I do VII (Sir1, Sir2 itd.). Są odpowiedzialne za odszczepienie grup acetylowych od histonów, mikrotubul oraz białek zaangażowanych w procesy naprawy komórki i apoptozy. Co ciekawe, geny dla sirtuin występują u wszystkich organizmów żywych, w tym archebakterii, bakterii, drożdży, nicieni, zwierząt i człowieka. Doświadczalnie wykazano, iż aktywacja ekspresji genów dla sirtuiny Sir1 przedłuża życie u wielu organizmów żywych nawet o 30-50%. Stąd przypuszczalnie można wnioskować, że podobne efekty działania niektórych sirtuin mogą być obserwowane u człowieka.
Aktywacja sirtuin jest wzmożona pod wpływem resweratrolu oraz niektórych związków chemicznych, występujących w żywności, takich jak: fenistyna, daidzeina, genisteina, gingerol, hesperydyna. Spośród całej grupy tych związków najsilniejszym aktywatorem jest resweratrol obecny w czerwonym winie, skórce i pestkach czerwonych winogron oraz morwy czarnej. Aktywacja genów dla tych białek zachodzi także podczas niskiej podaży kalorii i w czasie głodzenia, co ma związek ze spadkiem stężenia insuliny, a także IGF-1 oraz wzrostem NAD+. Z kolei inhibitorami sirtuin są: sirtinol, splitomycyna oraz nikotynamid (witamina PP), które znalazły zastosowanie w chemioterapii nowotworów.
Uważa się, że spożywanie niektórych warzyw i owoców może korzystnie wpływać na wydłużenie życia. Do takich produktów zaliczają się: aronia, wino, żurawina, czerwone winogrona, morwa, grejpfrut, truskawki, brukselka, cebula, borówka brusznica, borówka czernica i brokuły. Nie należy jednak przyjmować bardzo dużych ilości tych surowców roślinnych ze względu na sporą ilość tzw. FODMAPs mogących powodować dyskomfort trawienny.
Co więcej, trzeba zwrócić uwagę na fakt, iż długość życia zależy nie tylko od diety, ale również aktywności fizycznej i genów. Ponadto, pewne nałogi, jak palenie papierosów czy spożywanie alkoholu, mają wpływ na wydłużenie bądź skrócenie życia. Zawsze trzeba wziąć pod rozwagę fakt, że nawet bardzo dobra i zdrowa dieta nie służy każdej osobie i powinna być dobierana indywidualnie.
źródło: biotechnologia.pl