Co to jest histamina? Czy gdzieś można zbadać histaminę? Co brać na histaminę? Dowiesz się z tego artykułu. Nietolerancja histaminy nie jest wrażliwością na histaminę, ale jest oznaką, że masz jej zbyt dużo w swoim organizmie.

Histamina jest substancją chemiczną odpowiedzialną za kilka niezwykle ważnych funkcji
– przekazuje wiadomości do Twojego mózgu,

– wyzwala wydzielanie kwasu żołądkowego, aby pomóc w trawieniu,

– uwalania się po urazie lub reakcji alergicznej w ramach Twojej odpowiedzi immunologicznej.

Kiedy poziomy histaminy stają się zbyt wysokie lub gdy nie można ich odpowiednio obniżyć, może to negatywnie wpływać na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Objawy nietolerancji histaminy

Histamina jest związana z typowymi reakcjami i objawami alergicznymi. Wiele z nich jest podobnych do nietolerancji histaminowej. Chociaż mogą się one różnić, niektóre częste reakcje związane z tą nietolerancją obejmują:

  • bóle głowy lub migreny,
  • problemy z zatkaniem nosa lub zatokami,
  • zmęczenie,
  • pokrzywkę,
  • problemy trawienne,
  • nieregularny cykl menstruacyjny,
  • nudności,

W cięższych przypadkach nietolerancji histaminy mogą wystąpić:

  • skurcze brzucha,
  • obrzęk tkanek,
  • wysokie ciśnienie krwi,
  • nieregularne tętno,
  • niepokój,
  • trudności w regulacji temperatury ciała,
  • zawroty głowy.

Co powoduje wysoki poziom histaminy?

Naturalnie histaminę produkuje się wraz z enzymem oksydazy diaminowej (DAO). DAO jest odpowiedzialna za rozkład histaminy przyjmowanej z pożywienia.

Jeśli Twój organizm rozwinie niedobór DAO i nie będziesz w stanie rozłożyć histaminy, możesz zacząć cierpieć na jej nietolerancję.

Niektóre przyczyny, mogące zaburzać poziomy enzymów DAO, obejmują:

  • leki, które blokują funkcje DAO lub uniemożliwiają ich produkcję,
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak zespół nieszczelnego jelita i choroba zapalna jelit,
  • produkty bogate w histaminę, które powodują niewłaściwe funkcjonowanie enzymów DAO,
  • żywność blokująca enzymy DAO lub wyzwalająca uwalnianie histaminy.

Przerost bakterii jest kolejnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju nietolerancji histaminy. Bakterie rosną, gdy pokarm nie jest właściwie strawiony, powodując nadprodukcję histaminy. Normalne poziomy enzymów DAO nie mogą rozkładać zwiększonych poziomów histaminy
w organizmie, powodując reakcję alergiczną.

Kontrolowanie poziomów histaminy za pomocą diety

Żywność, której należy unikać:

Zdrowa dieta generuje umiarkowane poziomy histaminy. Istnieją jednak produkty bogate
w histaminę, które mogą wywoływać reakcje zapalne i inne negatywne objawy. Produkty bogate w histaminę to:

  • alkohol i inne napoje fermentowane,
  • sfermentowane produkty spożywcze i produkty mleczne, takie jak jogurt i kapusta kiszona,
  • suszone owoce,
  • awokado,
  • bakłażan,
  • szpinak,
  • przetworzone lub wędzone mięso,
  • skorupiaki,
  • ser pleśniowy.

Istnieje również wiele produktów spożywczych, które wyzwalają uwalnianie histaminy w organizmie, takich jak:

  • alkohol,
  • banany,
  • pomidory,
  • kiełki pszenicy,
  • fasola,
  • papaja,
  • czekolada,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy, w szczególności orzechy włoskie, orzechy nerkowca i orzeszki ziemne,
  • barwniki spożywcze i inne dodatki.

Pokarmy, które blokują produkcję DAO obejmują:

  • alkohol,
  • czarną herbatę,
  • yerba mate,
  • zieloną herbatę,
  • napoje energetyczne.

Co jeść w nietolerancji histaminy?

Jeśli masz nietolerancję histaminy, włączenie do diety produktów o niskiej zawartości histaminy może pomóc zmniejszyć objawy. Nie ma czegoś takiego jak dieta bez histaminy. Przed wyeliminowaniem konkretnych pokarmów z diety skonsultuj się z dietetykiem.

Niektóre pokarmy zawierające małą ilość histaminy to:

  • świeże mięso i świeżo złowione ryby,
  • owoce bez cytrusów,
  • jajka,
  • ziarna zbóż bezglutenowych, takich jak komosa ryżowa i ryż
  • substytuty mleka, takie jak mleko kokosowe i mleko migdałowe
  • świeże warzywa z wyjątkiem pomidorów, awokado, szpinaku i bakłażana
  • oleje spożywcze, takie jak oliwa z oliwek

Diagnozowanie nietolerancji histaminy

Przed postawieniem diagnozy lekarz wyeliminuje inne możliwe zaburzenia lub alergie, które powodują podobne objawy. Lekarze mogą również sugerować stosowanie diety eliminacyjnej przez 14 do 30 dni. Ta dieta wymaga usunięcia wszelkich pokarmów z wysoką zawartością histaminy lub wyzwalaczy histaminy i powolnego wprowadzania ich ponownie, aby obserwować ewentualne nowe reakcje alergiczne.

Twój lekarz może również pobrać próbkę krwi do analizy, jeśli masz niedobór DAO.

Innym sposobem diagnozowania nietolerancji histaminy jest test nakłuwania. W 2011 roku zbadano skuteczność testu nakłuwania w celu rozpoznania nietolerancji histaminy. Badacze nakłuwali skórę 156 osób i zastosowali 1-procentowy roztwór histaminy. Dla osób z podejrzeniem nietolerancji histaminy test nakłuwania był dodatni dla 79 procent, ujawniając mały czerwony, swędzący guz na badanym obszarze, który nie ustępował w ciągu 50 minut.

Podsumowanie

Nietolerancja histaminy może powodować nieprzyjemne objawy, ale może być leczona dietą o niskiej zawartości histaminy. Nietolerancja histaminy nie powinna być diagnozowana samodzielnie, ponieważ jej objawy są podobne do innych alergenów, zaburzeń lub zakażeń. Jeśli uważasz, że możesz mieć nietolerancję lub masz niestandardowe objawy, porozmawiaj z lekarzem.

 

źródło; Musccle zone