Tkanka tłuszczowa to nie tylko duży brzuch. W naszych organizmach posiada wiele funkcji do wykonania.

Istnieje jej kilka podtypów:
biała; biała może stać się również beżową, ale nigdy nie stanie się brązowa, a z tą właśnie rodzą się dzieci i w największych ilościach zlokalizowana jest u nich na plecach.

Każda z nich ma swoją rolę do wykonania, ale też musi być jej określona ilość. To, że masz dużo tkanki tłuszczowej nie jest dobre, ponieważ w niej wytwarzane są prozapalne cytokiny, duże otłuszczenie ciała = stan zapalny. Wpływa to na cały organizm.

Biała tkanka tłuszczowa ma za zadanie magazynować energię i produkować hormony, które wydzielane są do krwi. Pewna jej ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jednym z głównych hormonów produkowanych przez białe komórki tłuszczowe (adipocyty) jest adiponektyna, która wpływa na procesy metaboliczne, uwrażliwia tkanki na działanie insuliny, a także wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. Gdy białego tłuszczu jest w organizmie zbyt dużo, proces produkcji adiponektyny jest spowolniony, co skutkuje większą zapadalnością na choroby metaboliczne i cukrzycę typu 2.

Komórki brunatne wyróżnia przede wszystkim duża ilość mitochondriów i lepsze unerwienie oraz ukrwienie. Są to komórki dużo bardziej aktywne. Zasadnicza różnica w funkcjonalności komórek tłuszczowych polega na tym, że białe adipocyty magazynują tłuszcz, natomiast brunatne wykorzystują go do wytwarzania energii.

W ostatnich latach zidentyfikowano ponadto jeszcze inny rodzaj tkanki tłuszczowej, określany jako beżowa tkanka tłuszczowa. Komórki takie pojawiają się w odpowiedzi na niską temperaturę, czy wybrane leki, na przykład przeciwcukrzycowe (TZD). Zjawisko to podkreśla elastyczność komórek tłuszczowych i możliwość zmiany ich fenotypu.

Jak widzicie każdy z rodzaju tłuszczu ma wiele do zaoferowania, ale jak pisałam powyżej, nie ma się z czego cieszyć, gdy odkłada się tkanka tłuszczowa, oznacza to, że źle u ciebie się dzieje. Pomimo akceptacji swojego ciała zacznij też szukać, dlaczego tak jest i przeciwdziałaj nadmiernemu procentowi body fatu w swoim organizmie.

Zobacz obraz źródłowy

brązowa tkanka tłuszczowa, tzw. BAT, swój kolor zawdzięcza dużym ilościom mitochondriów,
których tkanka biała (BAT), zawiera niewiele

 

A teraz do rzeczy, to co nas dziś interesuje to adiponektyna o której powyżej już pisałam oraz polimorfizm genu ADIPOQ, który posiada bardzo wielu ludzi.

ADIPOQ gen ten ulega ekspresji wyłącznie w tkance tłuszczowej! Koduje białko, które krąży w osoczu i bierze udział w procesach metabolicznych i hormonalnych. Poliformizmy w tym genie są związane z niedoborem adiponektyny.

Adiponektyna (ADPN) jest cytokiną wytwarzaną w tkance tłuszczowej. Wpływa na szereg procesów metabolicznych, szczególnie na przemianę węglowodanów i kwasów tłuszczowych w wątrobie i mięśniach, pośrednio oddziałując na wrażliwość tkanek obwodowych na insulinę. Adiponektyna może w związku z tym wykazywać działanie przeciwmiażdżycowe, zwiększające insulinowrażliwość, a także przeciwzapalne. Jako potencjalny biomarker służący oznaczaniu insulinooporności może być przydatna w ocenie klinicznej. Zmiany stężenia ADPN wykazują związek nie tylko z insulinoopornością i ryzykiem rozwoju zaburzeń gospodarki węglowodanowej, ale także chorób sercowo-naczyniowych.

Nietolerancja tłuszczów mononienasyconych (głównie kwasy omega-9; oliwa z oliwek, smalec, awokado), również jest związana z powyższym poliformizmem, częściej odnotowuje się choroby rozwijające się na podłożu otyłości, czyli cukrzycę typu 2 i raka jelita grubego.

Jeżeli odczuwasz dolegliwości po spożyciu mononienasyconych tłuszczy, to być może jesteś posiadaczem powyższego poliformizmu.

Pewnie zastanawiasz się, co można zrobić, aby podnieść poziom adiponektyny?

Sposoby na podniesienie poziomu adiponektyny: może pomóc suplementacja glicyny, ekspresja genu zachodzi również bardziej efektywnie u osób, które posiadają mniejszą masę ciała oraz u tych, które są aktywne fizycznie.

źródło: szaregeny.pl