Jesteś wegetarianinem na redukcji? Znudziła Ci się dieta oparta na gotowanych jajkach i grillowanym kurczaku? Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedziałeś „tak”, koniecznie musisz poznać 10 wysokobiałkowych warzyw! Warto rozważyć włączenie ich do swoich codziennych posiłków, ponieważ są łatwo dostępne, a ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu.
Oto lista naszych zielonych faworytów:
-
Groszek
Groszek jest doskonałym źródłem białka. Może być spożywany zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Biorąc pod uwagę olbrzymią ilość zawartych w nich protein jest on doskonałym uzupełnieniem lekkich dań, takich jak zupy czy sałatki.
-
Szpinak
Popularny „super food”, jakim jest szpinak, jest doskonałym źródłem białka. Szpinak jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, co czyni go wielkim sprzymierzeńcem w procesie odchudzaniu. Możesz go spożywać w formie sałatki z dodatkiem innych warzyw i oliwy z oliwek lub wrzucić kilka liści do zupy i rozkoszować się jego wspaniałym smakiem!
-
Jarmuż
Kolejnym zielonym warzywem z kategorii „super foodów” jest jarmuż. Roślina ta jest bogata w białko, witaminy i minerały. Najlepszą jej cechą jest to, że możesz jeść ją w dowolnej formie! Jarmuż równie dobrze smakuje na surowo jak po ugotowaniu. Świetnie też sprawdza się jako dodatek do zielonych koktajli. Możesz go również skropić oliwą z oliwek, dodać ulubionych przypraw, upiec i… rozkoszować się zdrowymi chipsami!
-
Brokuły
Brokuły są bogate w białko, błonnik, witaminy, przeciwutleniacze i inne dobra, których nie sposób wymienić. Sprawdzają się doskonale jako dodatek do zup, sałatek lub jako samodzielna przekąska. Polecamy je zwłaszcza wieczorem, kiedy chcesz ograniczyć spożywane kalorie, a dopada Cię mały głód!
-
Kiełki
Dadaj je do kanapek, sałatek lub jajecznicy. W każdej formie sprawdzają się wybornie! Są świetnym urozmaiceniem zdrowej diety. Dzięki nim pozostaniesz dłużej syty i odporny na różnego rodzaju niezdrowe pokusy dietetyczne.
-
Pieczarki
Dzięki właściwościom wspomagającym odporność, pieczarki sprawiają, że każdy posiłek jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Dodaj je do zupy, grilluj, uduś na patelni i ciesz się ich wyjątkowym smakiem, a także świadomością, że dostarczasz swojemu ciału wielu wartościowych mikroelementów!
-
Brukselka
Warzywa kapustne są bogate w białko i błonnik, a jak dobrze wiemy, są to dwa podstawowe składniki odżywcze wspomagające proces utraty wagi. Piecz je w blasze do pieczenia i z oliwą z oliwek i solą i delektuj się pysznym posiłkiem. Można je również dodać do sałatek lub zup.
-
Karczochy
Wystarczy spojrzeć na piękny kolor tych super zdrowych warzyw i wręcz nie można oprzeć się pokusie by nie dodać ich do posiłku! Możesz je smażyć, piec, gotować lub grillować. W każdej formie są przepyszne! Nie zapominaj, że są także bogate w białko!
-
Szparagi
Bogate w białko szparagi to wspaniały produkt detoksykacyjny. Są one także bogate w błonnik, który jest ważnym składnikiem odżywczym dla podkręcenia twojego metabolizmu. Najlepszą cechą tego warzywa jest jednak krótki czas gotowania. Wystarczy zaledwie 5 minut, aby wrzucić je na patelnię i dodać do potraw.
-
Kukurydza
Kukurydza jest doskonałym źródłem zarówno białka, jak i błonnika. Możesz spożywać ją na surowo, jako delikatną, letnią przekąskę, lub jako dodatek do rożnych posiłków.
źródło: musclezone